Перейти до основного вмісту

Лубенцям загрожує епідемія СНІДу через використані шприци залишені наркозалежними


Полтавська обласна молодіжна громадська організація «Твій Світ» звертає увагу на проблему поширення ВІЛ – інфекції в Лубнах. За словами керівника організації Олександра Чепура, лубенцям може загрожувати епідемія СНІДу через використані шприци залишені наркозалежними. «Зазвичай винних у ВІЛ-інфікуванні через розкидані шприци знайти неможливо. Три роки тому в Лубнах починала діяти державна програма, яка передбачала утилізацію використаних шприців. Сьогодні вона не реалізується. Коштів у міському бюджеті на боротьбу з СНІДом немає. Роз’яснювальна робота практично не ведеться. Лише силами деяких громадських організацій за міжнародну допомогу вдається покращувати ситуацію. Ми хочемо щоб влада звернула увагу на цю проблему і почала вирішувати», - продовжує Олександр Чепур.
Маленькі діти ,підлітки,медики, прибиральниці - ось перші жертви розкиданих всюди в Лубнах використаних хворими на наркозалежність шприців. Чи не щодня у під’їздах будинків, на пляжі, на вулицях, у парках і скверах зустрічаємо використані і залишені шприци.
«Ці шприци можна здати на утилізацію. У великих містах працюють пункти прийому використаних шприців. Для наркозалежних їх обмінюють на нові. В нашому місті немає умов для утилізації, але наркозалежні йшли б на здачу шприців із радістю», - говорить Сергій Пода, соціальний працівник Благодійного фонду «Громадське здоровя».
Сьогодні силами двох соціальних працівників фонду вдається здійснювати незначний обмін на одному вуличному маршрутів в Лубнах. І хоча спонукати таким чином наркозалежних прибирати за собою - поки що найефективніший спосіб, він залишається без підтримки з боку місцевого самоврядування.
Нині брудні голки знаходять усюди. Першість посіли поштові скриньки та електрощитові у під'їздах. Там зазвичай наркозалежні залишають собі кілька шприців про “чорний день”. На другому місці - дитячі майданчики. Замикають рейтинг парки відпочинку.
Владислав Луценко, учень 9 класу Лубенської ЗОШ№1 занепокоєний: Усі це бачать. Та нікому чомусь до цього немає діла. Я брав участь у весняних прибираннях міста. Мені та моїм друзям було страшно дивитися на використані шприці, ми боялися наштиркнутися. Також, займаючись спортом чи просто відпочиваючи в парку є небезпека. Сьогодні у великих містах молодь виходить на мітинги і демонстрації, влаштовує акції щоб сказати наскільки наркотики можуть бути небезпечними, наскільки ВІЛ – інфекція може бути загрозливою.
Можливість заразитися СНІДом дуже висока. Кожен 150-ий українець, за даними експертів, "сидить на голці". Використана голка від одноразового шприца є носієм найнебезпечніших хвороб 21-го століття: СНІДу та гепатиту. Проводячи рейд можна знайти цілі "склади" використаних шприців. Інфікуються також лікарі й прибиральниці. Терапія, яку проводять в лікарнях, ефективна на 99 %, стверджують фахівці. Але треба туди звернутися.
Як повідомлялося раніше, Полтавська обласна молодіжна громадська організація «Твій Світ» реалізовує програму профілактики соціально небезпечних явищ у молодіжному середовищі «За здорове майбутнє».

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Кляксотерапія в Новооріхівській школі

Нещодавно в Новооріхівській загальноосвітній школі відбувся творчий захід в якому взяли участь представники двох поколінь: молодь і особи похилого віку. Захід провела провела Полтавська обласна молодіжна громадська організація «Твій Світ» спільно з Лубенською центральною районною бібліотекою їм. В. Малика. Учасникам запропонували опанувати цікаву арт – терапевтичну  техніку – кляксотерапію. Провела заняття психолог проекту «Організація роботи волонтерських соціальних пунктів допомоги для мешканців віддалених сіл Лубенського району, які постраждали від націонал- соціалізму», що підтримується Німецьким федеральним фондом «Пам'ять. Відповідальність. Майбутнє»  Юлія Пода. Той, хто ходив у школу давно, пам’ятає, який душевний біль і страждання приносила бодай малюсінька клякса на зошитовій сторінці... Скільки сліз пролито через ці малі (а інколи й великі) плями. Скільки страху було через них. Але, на щастя, все це у минулому, і сьогодні  діти і дорослі не хвилюються через такі питання

У Лубнах презентували мультимедійний посібник зі сталого способу життя

04 січня 2018 року в приміщенні ресурсного інформаційно - методичного центру Лубенської спеціалізованої загальноосвітньої школи №6 відбувся ознайомчий тренінг щодо роботи з матеріалами мультимедійного посібника "Крок за кроком". Представили матеріал учасникам тренінгу експерти Міжнародної благодійної організації  Інформаційний центр „Зелене досьє”. В цілому у заході взяли участь понад 30 викладачів навчальних закладів Лубен, представники громадських організацій міста та місцевих засобів масової інформації. Представили матеріали посібника експертки  ІЦ «Зелене досьє» Тамара Малькова, Надія Шевченко та Ольга Ігнатенко.  Вони розповіли учасникам, що мультимедійний посібник "Крок за кроком" для України розроблений задля підвищення громадської обізнаності зі сталим способом життя, екологічними правами громадян та змінами, які люди можуть робити у своєму щоденному житті для того, щоб сприяти більш сталому розвитку українського суспільства. Протягом навчання учасни