Перейти до основного вмісту

В Лубнах відбулась дружня зустріч поколінь


26 листопада 2010 року в Лубенському стаціонарному відділенні «Милосердя», де мешкають понад 10 самотніх осіб похилого віку, відбулась дружня зустріч поколінь. Організаторами Свята Дня пошани стали волонтери Полтавської обласної молодіжної громадської організації «Твій Світ». Такі заходи ініціюються і проходять не вперше. Їх головна мета, за словами волонтерів, привертання уваги громади до проблем літніх людей, формування моральної відповідальності по догляду, увазі та пошані до пристарілих членів громади, які цього потребують, та поважного ставлення до старості.
Про проблеми літніх людей розповідає голова ПОМГО «Твій Світ», Олександр Чепур: «Основна проблема, з якою зустрічаються люди похилого віку – це ізоляція від суспільства. Вона полягає в тому, що такі люди – самотні. Багатьом з них не вистачає звичайного людського спілкування. Створено недостатньо умов для просвітницьких та культурних заходів, дружніх зустрічей, особливо за участі молоді і волонтерів.»
Більшість роботи у цій сфері здійснюється практично без участі громади та дієвої просвітницької діяльності серед населення щодо подолання існуючих стереотипів та формування в суспільстві, особливо серед молоді поважного ставлення до сеньйорів. А це в свою чергу провокує те, що особи похилого віку залишаючись один на один із реаліями життя та старіння, є вразливими та в основному не можуть вирішити той комплекс проблем, які постають перед ними. Це сприяє ще більшому закріпленню стереотипу ізольованості та обмеженості даної групи людей, поглиблює різницю і відсторонення основної частки суспільства від позитивного сприйняття осіб похилого віку. Навпаки сеньйори, чий вік превалює на межі 65 років і більше, сприймаються не як позитивний фактор, а як тягар.
«Завдяки тому, що в рамках діяльності нашої організації значно підвищилась громадська ініціатива молоді, виникло питання про необхідність приділяти більше увагу самотнім особам похилого віку, допомагати хворим, немічним, одиноким пристарілим», - продовжує Олександр Чепур ( ПОМГО «Твій Світ»).
В ході урочистого ранку студенти Лубенського фінансово – економічного коледжу виступили у ролі ведучих дійства та виконували авторські пісні. Також звучали пісні у виконанні творчих колективів міського осередку Всеукраїнської організації інвалідів. А наймолодшому волонтеру молодіжної організації, учню Лубенської ЗОШ І – ІІІ ступенів № 2, Якимцю Богдану, випала особлива честь: вручати квіти та листівки для дідусів і бабусь. Дружній ранок молоді та сеньйорів закінчився теплим спілкуванням за сніданком.
*****
Дана ініціатива є частиною комплексної довгострокової роботи ,що направлена на реалізацію місії організації «Твій Світ», а саме забезпечення доступу молоді до освітньо – інформаційних і соціальних послуг і заходів та створення умов для виховання і самореалізації. Його сутність тісно пов’язана з пріоритетними напрямками організації: формування активної громадської позиції молодої людини, запобігання негативним явищам у дитячому та молодіжному середовищах, залученню молоді до волонтерської діяльності та суспільно корисної праці.
Робота в цьому напрямку бере початок з 2007 року. Кожного року організацією проводяться подібні заходи з участю школярів, студентів та літніх людей. Це забезпечується за власний внесок членів організації, безповоротні внески фізичних осіб, та благодійну допомогу. Важливий внесок роблять волонтери та працівники організації, які вкладають власні ресурси: кошти, час, знання і навички. Заходи цього проекту потребують продовження, вдосконалення а сама проблема – вирішення, тому ПОМГО «Твій Світ» закликає до участі всю громаду.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Кляксотерапія в Новооріхівській школі

Нещодавно в Новооріхівській загальноосвітній школі відбувся творчий захід в якому взяли участь представники двох поколінь: молодь і особи похилого віку. Захід провела провела Полтавська обласна молодіжна громадська організація «Твій Світ» спільно з Лубенською центральною районною бібліотекою їм. В. Малика. Учасникам запропонували опанувати цікаву арт – терапевтичну  техніку – кляксотерапію. Провела заняття психолог проекту «Організація роботи волонтерських соціальних пунктів допомоги для мешканців віддалених сіл Лубенського району, які постраждали від націонал- соціалізму», що підтримується Німецьким федеральним фондом «Пам'ять. Відповідальність. Майбутнє»  Юлія Пода. Той, хто ходив у школу давно, пам’ятає, який душевний біль і страждання приносила бодай малюсінька клякса на зошитовій сторінці... Скільки сліз пролито через ці малі (а інколи й великі) плями. Скільки страху було через них. Але, на щастя, все це у минулому, і сьогодні  діти і дорослі не хвилюються через такі питання

У Лубнах презентували мультимедійний посібник зі сталого способу життя

04 січня 2018 року в приміщенні ресурсного інформаційно - методичного центру Лубенської спеціалізованої загальноосвітньої школи №6 відбувся ознайомчий тренінг щодо роботи з матеріалами мультимедійного посібника "Крок за кроком". Представили матеріал учасникам тренінгу експерти Міжнародної благодійної організації  Інформаційний центр „Зелене досьє”. В цілому у заході взяли участь понад 30 викладачів навчальних закладів Лубен, представники громадських організацій міста та місцевих засобів масової інформації. Представили матеріали посібника експертки  ІЦ «Зелене досьє» Тамара Малькова, Надія Шевченко та Ольга Ігнатенко.  Вони розповіли учасникам, що мультимедійний посібник "Крок за кроком" для України розроблений задля підвищення громадської обізнаності зі сталим способом життя, екологічними правами громадян та змінами, які люди можуть робити у своєму щоденному житті для того, щоб сприяти більш сталому розвитку українського суспільства. Протягом навчання учасни

Тренінг "Активні громадяни: медіа для молодіжних центрів" в Києві.

18-20 грудня у Києві відбувся тренінг  "Активні громадяни: м едіа для молодіжних центрів" від Британської Ради в Україні. У 2012 році Полтавська обласна молодіжна громадська організація «Твій Світ» створила разом з Лубенською центральною районною біблотекою ім. В.Малика молодіжний центр. Вже п’ять він успішно працює.   Учні нашої школи часто беруть участь у різноманітних заходах і проектах молодіжного центру. Тож, на правах партнера наша школа  в особі викладача Лазарєва Сергія Івановича також мала змогу долучитися до тренінгу. Новий проект Британської Ради об’єднав понад 80 представників молодіжних центрів,  громадських організацій , представників навчальних закладів  з усієї України. Протягом трьох днів учасники заходу здобували нові знання та вдосконалювали навички у сфері медіа-комунікацій. Тренери поділилися з учасниками досвідом журналістської роботи, корисними порадами щодо написання новин та проведення інтерв'ю. Також учасники напрацьовували ідеї для сталого ро