Перейти до основного вмісту

Майстер-клас по виготовленню ляльки-мотанки з’єднав покоління

Виготовити ляльку- мотанку  можна було навчитися на майстер – класі, який 10 жовтня 2014 року  пройшов в Центральній районній бібліотеці ім. В. Малика в Лубнах. Колоритний захід влаштувала Полтавська обласна молодіжна громадська організація «Твій Світ» за участі етнолога , керамолога та майстра з виготовлення традиційної тканинної ляльки – мотанки,  к.н., Олени Щербань.  Учасниками дійства стали представники різних поколінь: від учнів навчальних закладів до осіб похилого віку, які допомагали  народній  майстрині  створити  атмосферу добра і лагідності.
«Лялька-мотанка – це один із найдревніших символів єдності для всіх людей, у яких попри всі війни і чвари, якими повна людська історія, завжди було прагнення до злагоди й гармонійного життя. Тому ми вирішили об’єднати у спільній роботі осіб досить поважного віку і зовсім юних.», - говорить ініціатор заходу Олександр Чепур. 
З’єднати покоління вдалося завдяки  проекту надання підтримки, допомоги та сприяння розвитку активності людей похилого віку, особливо тих, хто постраждав від націонал соціалізму за підтримки  Німецького  федерального фонду «Пам'ять. Відповідальність. Майбутнє» в рамках програми «Місце зустрічі – діалог» в партнерстві з Громадською радою при Полтавській обласній раді.  Представник ради Ніна Кузьменко посприяла проведенню заходу та побажала щоб кінцевий результат спільної діяльності юних учасників проекту та осіб похилого віку став  втіленням натхнення та бажання. Також вона висловила щиру подяку Голові  правління ПАТ "Полтавська фірма   «Ворскла»  Пану  В.І. Чмiлю  за спонсорську підтримку ініціативи.                                


«Працюючі  з традиційною тканинною  лялькою я завжди відзначаю позитивний вплив, який має процес виготовлення такої ляльки на психіку людини. Наприклад, помічено, що діти, які пройшли майстер-класи по виготовленню ляльки, стають більш врівноважені. Так само, дорослі, які проходять майстер-клас, формують для своїх нащадків щастя, здоров’я, успіх.», - переконує директор студії «Лялина світлиця», майстер Олена Щербань.
А сам  оберіг людської душі й долі, символ предків організатори і учасники вирішили передати захисникам України, які зараз перебувають в зоні АТО.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Кляксотерапія в Новооріхівській школі

Нещодавно в Новооріхівській загальноосвітній школі відбувся творчий захід в якому взяли участь представники двох поколінь: молодь і особи похилого віку. Захід провела провела Полтавська обласна молодіжна громадська організація «Твій Світ» спільно з Лубенською центральною районною бібліотекою їм. В. Малика. Учасникам запропонували опанувати цікаву арт – терапевтичну  техніку – кляксотерапію. Провела заняття психолог проекту «Організація роботи волонтерських соціальних пунктів допомоги для мешканців віддалених сіл Лубенського району, які постраждали від націонал- соціалізму», що підтримується Німецьким федеральним фондом «Пам'ять. Відповідальність. Майбутнє»  Юлія Пода. Той, хто ходив у школу давно, пам’ятає, який душевний біль і страждання приносила бодай малюсінька клякса на зошитовій сторінці... Скільки сліз пролито через ці малі (а інколи й великі) плями. Скільки страху було через них. Але, на щастя, все це у минулому, і сьогодні  діти і дорослі не хвилюються через такі питання

У Лубнах презентували мультимедійний посібник зі сталого способу життя

04 січня 2018 року в приміщенні ресурсного інформаційно - методичного центру Лубенської спеціалізованої загальноосвітньої школи №6 відбувся ознайомчий тренінг щодо роботи з матеріалами мультимедійного посібника "Крок за кроком". Представили матеріал учасникам тренінгу експерти Міжнародної благодійної організації  Інформаційний центр „Зелене досьє”. В цілому у заході взяли участь понад 30 викладачів навчальних закладів Лубен, представники громадських організацій міста та місцевих засобів масової інформації. Представили матеріали посібника експертки  ІЦ «Зелене досьє» Тамара Малькова, Надія Шевченко та Ольга Ігнатенко.  Вони розповіли учасникам, що мультимедійний посібник "Крок за кроком" для України розроблений задля підвищення громадської обізнаності зі сталим способом життя, екологічними правами громадян та змінами, які люди можуть робити у своєму щоденному житті для того, щоб сприяти більш сталому розвитку українського суспільства. Протягом навчання учасни